POČASNA TRANSMUTACIJA IN KONVERZIJA 238 U V 235 U V REAKTORJIH Z ZELO NIZKIM FLUKSOM - Žagar Tomaž; Magill Joseph (Journal of Energy Technology, 2024)
Članek predstavlja fiziko kritiēnih reaktorjev, ki delujejo pri zelo nizkem nevtronskem fluksu, veliko pod nivoji, ki se uporabljajo v komercialnih reaktorjih. V jedrskem reaktorju, ki deluje pri tako nizkem nevtronskem fluksu poteka poseben proces konverzije, v katerem iz oplodnega 238U nastaja novo jedrsko gorivo 235U. Proces je mogoē, ker pri nizkem fluksu reakcijska hitrost razpada 239Pu prevlada nad reakcijsko hitrostjo zajetja nevtronov in cepitve v 239Pu. Zaradi tega je reaktor, ki obratuje pri ekstremno nizkih fluksih “ēist” reaktor, ki praktiēno ne proizvaja visokih aktinidov. V naravi se je takšen proces odvijal v fosilnem reaktorju v Gabonu. V prispevku je teoretiēno preuēena tudi možnost izrabe omenjenega fizikalnega procesa v tako imenovanem aktivnem odlagališēu, v katerem bi dolgoživi radioaktivni odpadki v obliki višjih aktinidov zgorevali v kratkožive radioaktivne odpadke.lanek prikaže, da je takšno odlagališēe v praksi neuporabno.