EKONOMSKA VARIABILNOST NOVE PLINSKE ELEKTRARNE NA TRDNA GORIVA TRBOVLJE - Kavkler, Alenka; Festiđ, Mejra (Journal of Energy Technology, 2024)
Za oceno uēinkovitosti investicije v plinsko parno elektrarno ali v elektrarno na trda goriva smo izraēunali lastno ceno elektriēne energije ter dva kazalnika uspešnosti naložbe, namreē neto sedanjo vrednost ter interno stopnjo donosnosti. Tveganje investicije smo ocenili s pomoējo analize obēutljivosti. Izdelali smo tri razliēne scenarije glede cen energentov, cene emisijskega kupona, stroškov kapitala ter prodajne cene elektrike Za prvi scenarij smo uporabili trenutne vrednosti na trgu. Pri teh predpostavkah je investicija v plinsko parno elektrarno sprejemljiva, vendar tvegana, investicija v elektrarno na trda goriva pa ni sprejemljiva. Znižanje prodajne cene elektriēne energije predstavlja najpomembnejše ekonomsko tveganje. Drugi scenarij temelji na projekcijah cen energentov ter cen emisijskih kuponov iz Dolgoroēnih energetskih bilanc RS za obdobje 2006Ͳ2026, ki jih je pripravil Inštitut Jožef Štefan. V tem primeru sta investiciji v obe elektrarni sprejemljivi. Po kriteriju neto sedanje vrednosti, ki se uporablja kot odloēitveni kriterij za medsebojno izkljuēujoēe projekte, je plinsko parna elektrarna ustreznejša izbira. Tretji scenarij je izdelan na osnovi napovedi iz »Annual Energy Outlook 2009 – Early Release Overview«. Investiciji v obe elektrarni sta sprejemljivi, vendar tvegani.