SINHRONSKI GENERATORJI S TRAJNIMI MAGNETI IN AKSIALNIM MAGNETNIM PRETOKOM ZA VETRNE TURBINE - Virtič, Peter; Pišek Peter; Štumberger, Bojan; Hadžiselimović, Miralem; Marčič, Tomaž (Journal of Energy Technology, 2024)
V ēlanku je predstavljen sinhronski generator s trajnimi magneti in aksialnim magnetnim pretok ombrez železnega jedra statorjazavetrne turbine. Uvod o majepodan pregled obstojeēih generatorjev za vetrne turbine, pri ēemer so na kratko predstavljene njihove prednosti in slabosti. Pregled generatorskih sistemov je prilagojen dejstvu, da je bilo v zadnjih desetletjih zgrajeno zelo veliko vetrnih generatorskih sistemov, ki obratujejo še danes. V zadnjih letih se tehnologije izkorišēanja energije vetra hitro razvijajo, zato imamo na voljo precejšnjo izbiro generatorskih sistemov, katerih izbira je odvisna predvsem od zahtev, pogojev obratovanja, zahtevnosti izdelave ter stroškov. V nadaljevanju je podrobno predstavljena odvisnost karakteristik od geometrijskih parametrov za sinhronski generator s trajnimi magneti in aksialnim magnetnim pretokom brez železnega jedra statorja, ki se zaradi odsotnosti samo zadržnega vrtilnega momenta izkaže za dobro izbiro, zlasti prinizki hitrosti vetra.