JEDRSKA ENERGIJA KOT PRIHODNJA USMERITEV V SLOVENIJI - Špiler Jože; Bergant Robert; Žagar Tomaž (Journal of Energy Technology, 2024)
Glede na napovedi porabe električne energije, bomo v Sloveniji v prihodnosti nedvomno potrebovali nove vire električne energije. Med večimi možnimi projekti, se projekt nove jedrske elektrarne zdi zelo primeren. Nova jedrska elektrarna bi omogočila trajnosten razvoj za celotno slovensko gospodarstvo. Pri tem bi upoštevala vse okoljske omejitve (kjotski protokol, okoljski in podnebni paket EU) ob hkrati zanesljivi in varni dobavi električne energije. V trenutku nastajanja članka pripravlja Ministrstvo za gospodarstvo nov Nacionalni Energetski Program (NEP), kjer bo jedrska opcija predvidoma ena izmed možnih opcij za prihodnji razvoj slovenske elektroenergetike. V preteklih letih je bila dobava električne energije zaradi velikega povpraševanja pod velikim pritiskom. Ta pritisk gre pripisati dvema glavnima dejavnikoma. Prvi je pomanjkanje investicij na tem področju, drugi pa rast slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) in temu posledično tudi rast porabe električne energije. Položaj se je spremenil v letu 2008, ko je prišla gospodarska kriza, ki je pomenila manj povpraševanja po električni energiji. Vendar pa nas ta olajševalna okoliščina ne sme pustiti ravnodušne, saj je očitno, da bo nadalnja rast pomanjkanja samo preložena za nekaj let v prihodnost. GEN energija je leta 2006 začela s projektom nove jedrske elektrarne in v tem času zaključila s pred-pripravljalno fazo projekta. V tem času je bilo izvedenih precej študij, ki so pokazale skladnost s filozofijo trajnostnega razvoja, kjer morajo biti ekološki, ekonomski in družbeni učinki medsebojno uravnoteženi. Študije so pokrile štiri večja področja: razvojne možnosti na področju električne energije v Sloveniji, okoljske vplive različnih možnih tehnologij, tehnologijo ter ekonomske in finančne učinke nove jedrske elektrarne. Študije so izvedli priznani slovenski in mednarodni raziskovalni inštituti in podjetja. Glavni zaključki teh študij so, da je projekt upravičljiv in izvedljiv. Načrtovanje takšnih velikih projektov je zelo pomembno, še posebej kadar govorimo o jedrski elektrarni. Zato je na koncu članka predstavljen in opisan tudi proces licenciranja z vsemi najpomembnejšimi akterji, ki bodo sodelovali v tem procesu.