PRESPEKTIVA OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE V SLOVENIJI - Al-Mansour Fouad (Journal of Energy Technology, 2024)
Glavni strateški cilji Evropske unije (EU) in Slovenenske energetske strategije so zmanjšanje emisije toplgrednih plinov, povečanje deleža obnovljivih virov energije (OVE) in znižanje energetske odvisnosti. Glavni cilji EU podnebnega in energetskega svežnja “20-20-20” so 20% povečanje energetske učinkovitosti, 20% zmanjšanje emisije toplogrednih plinov (TGP), 20 % povečanje deleža obnovljivih virov energije v celotni porabi končne energije v EU in 10% deleža obnovljivih virov v rabi energije prometu do 2020. Cilji za posamezno državo članico naj bi bili določeni čimbolj pravično. Obveznosti za Slovenijo je povečanje deleža OVE v končni rabi energije od 15,1% v 2005 na 25% v 2020. Druga obveznost Slovenije je povečanje deleža proizvedene električne energije iz OVE na 33,6% celotne porabljene električne energije v 2010. Prioritetno povečanje deleža OVE v oskrbi z energijo v EU je bilo bolj intenzivno pri izogibanju hitrih vplivov na okolje (podnebne spremembe) in povečanju varnosti in trajnostni oskrbi z energijo. Delež obnovljivih virov v primarni energiji je manjši od 11% in 15,1% v bruto rabi končne energije. Delež električne energije proizvedene iz OVE predstavljala 30% od bruto porabe v Sloveniji. Razvoj obnovljivih virov energije v Sloveniji tako kot analiza slovenske energetske politke bo predstavljena v članku. Posebna pozornost bo dana sedanjemu programu »Akcijski načrt za obnovljive vire energije za obdobje 2010 - 2020 (AN OVE)« in potencialu razvoja v prihodnosti.