ENERGIJSKI OBJEKTI IN RAZVOJ TURIZMA V POSAVJU - Veljković Božidar; Colarič Jakše Lea Marija (Journal of Energy Technology, 2024)
V strategiji gospodarskega razvoja Slovenije in regije Posavje, razvoj energetike in turizma zasedata prioritetni poziciji. Najin raziskovalni cilj je bil ugotoviti, kako bo gradnja novih energetskih objektov vplivala na razvoj novih turističnih produktov. Izpeljala sva študijo stališč lokalnih prebivalcev do turizma v Regiji Posavje. Anketiranci so ocenjevali tip turista v povezavi s kraji v Posavju. S pomočjo korespondenčne analize sva ugotovila, da so ti produkti enakomerno razporejeni po Posavju. Z gradnjo novih energetskih objektov se pojavljajo priložnosti za razvoj novih bazičnih turističnih produktov, ki jih je mogoče povezati v združene produkte in tako popestriti turistično ponudbo s produkti, ki so povezani z novimi urjenimi vodnimi površinami.