DOLOČITEV OPTIMALNE LOKACIJE KONDENZATORSKIH BATERIJ S PRILAGOJENIM EVOLUCIJSKIM ALGORITMOM - Barukčid Marinko; Hederid Željko; Hadžiselimovć Miralem (Journal of Energy Technology, 2024)
V delu je predstavljena določitev optimalne lokacije za postavitev kondenzatorskih baterij v radialnih distribucijskih omrežjih. Pri tem je izveden matematični zapis optimizacijskega problema v obliki ciljne funkcije. Za rešitev predhodno postavljenega optimizacijskega problema je uporabljen prilagojen evolucijski algoritem. Prilagoditev je izvedena z načinom določitve osebkov, ki izpolnjujejo vnaprej zastavljene robne pogoje. Vsi osebki, ki ne zadovoljijo robnih pogojev so izločeni. Tako se lahko v iteracijskem postopku evolucijskega algoritma izločijo tudi osebki, ki zaradi najmanjšega odstopanja od robnih pogojev ne ustrezajo zastavljenim kriterijem. Izločeni osebki pa imajo možnost, da v naslednjih generacijah generirajo sprejemljive osebke. Da bi se zagotovil obstoj tovrstnih osebkov, je uporabljena mehka logika. Tako je v tem delu prikazana uporaba napetostnih omejitev in določitev koeficientov napetostnih omejitev za primer testnega elektroenergetskega omrežja z uporabo mehke logike. Za osebke, ki prekoračujejo robne pogoje se dobljena ciljna funkcija množi s pripadajočimi koeficienti napetostnih omejitev. Predstavljeni evolucijski algoritem je izveden na testnem elektroenergetskem omrežju s 34 zbiralkami.