POSODOBITEV NAPRAVE ZA PREIZKUŠANJE ANODNIH VZORCEV V ALUMINIJSKI INDUSTRIJI - Detiček Edvard; Kastrevc Mitja (Journal of Energy Technology, 2024)
Pomemben dejavnik pri proizvodnji aluminija predstavlja ustrezna kvaliteta ogljikovih anod. Poslabšanje kvalitete anod motilno vpliva na delovne pogoje v elektroliznih celicah. Slednje lahko povzroči pregrevanje peči. Aluminijski plašč se mora stanjšati v smislu ohranjanja nižje temperature, kar vodi do izrazitega vdora vročega zraka. S tem se poveča izgorevanje in vsebnost ogljika, kar postopek podraži. Testiranje anod predstavlja tako, pomemben pripomoček pri optimiranju in zmanjševanju stroškov proizvodnje aluminija. V članku je predstavljena posodobitev naprave za preizkušanje ogljikovih anodnih vzorcev, z uvedbo dinamičnega testiranja.