SIMULACIJE MEHANIZMOV CAD SISTEMOV NA SPLETU - Hren Gorazd; Žagar Ivan (Journal of Energy Technology, 2024)
Pogoj za uspeh na konkurenčnem trgu in razvoj vedno bolj kompleksnih izdelkov, tako po geometriji kot izdelavi, je pogojen s sodelovanjem specializiranih strokovnjakov in vključevanje naročnika v celosten proces razvoja izdelka. Globalizacija industrije se odraža v potrebi po skupnem delu na oddaljenih lokacijah in internet ponuja tehnologijo za potrebno komunikacijo. Inženirji ne izmenjujejo le geometrijskih modelov, temveč vedno več informacij o inženirskih rešitvah in analizah teh rešitev. V tem prispevku je predstavljena spletna aplikacija, ki omogoča izmenjavo geometrije in strukture izdelka, pa tudi simulacije mehanizmov. Uporaba standardnih spletnih tehnologij vodi do razmeroma enostavnih, učinkovitih in splošnih rešitev, primernih za mala in srednje velika podjetja, ki imajo na tem področju raziskav omejene tehnološke in kadrovske vire. Razvita spletna aplikacija omogoča avtomatski prenos v CAD sistemu definirani mehanizem v spletno okolje za vrednotenje rešitve. Celostna rešitev vključuje Java programčke, XML in VRML na Thin Client - Fat Server arhitekturi. Aplikacija je učinkovito orodje za inženirsko izmenjavo in vrednotenje rešitev, kakor tudi za učenje in analize delovanja mehanizmov.