DEŽ KOT ZELENI ENERGETSKI VIR? - Predin Andrej; Hren Gorazd (Journal of Energy Technology, 2024)
V prispevku je obravnavana ideja koriščenja dežja kot možnega energetskega vira na področjih monsunskega dežja. Na osnovi fizikalnih opažanj, upoštevajoč osnovne zakone mehanike fluidov in aero-dinamike, je predstavljena ideja o koriščenju dežja kot zelenega energetskega vira. Na področju revnih azijskih držav in tudi širše na monsunskem področju, bi bilo teoretično možno izkoristiti monsunski dež za ceneno pridobivanje električne energije. Iz komercialnega vidika ta vir ne predstavlja profitabilnega vira, vendar pa bi lahko bil na energetsko nerazvitih območjih ta vir zanimiv na področju kritja energetskih potreb individualnih stanovanjskih hiš.