VILIČAR NA OMREŽJE’ – KAKO SINERGIJSKO POVEZATI ELEKTRIČNO OMREŽJE Z LOGISTIČNIM SEKTORJEM - Knez, Matjaž; Predin Andrej Predin; Rosi Bojan (Journal of Energy Technology, 2024)
Prekinitve dobave električne energije na nivoju celotnega sistema so posledica tako nezadostnih proizvodnih kot tudi nezadostnih prenosnih zmogljivosti, ter imajo takojšen in pomemben vpliv na industrijo, gospodinjstva in ostalo široko rabo. Zato je treba nenehno iskati nove načine shranjevanja električne energije in s tem vplivati na pokrivanje energetskih konic in stabilizacije energetskega sistema. Članek obravnava aktualno problematiko možnosti integracije okolju prijaznih obnovljivih virov energije s sodobnimi tehnologijami v energetski management logističnih procesov. Slednji je namreč v globalnem poslovanju izredno pomemben in pripomore tako k večji učinkovitosti, kot tudi uspešnosti poslovnih sistemov. V članku so predstavljena obstoječa raziskovalna spoznanja, ki se navezujejo na inovativni koncept V2G in predstavljen teoretični poslovni model integracije F2G v energetski management skladišča. Analize zbranih podatkov, izračuni ekonomske vrednosti in donosnosti predlaganega modela so podali pozitivne rezultate, kar v celoti potrjuje tezo, da integracija okolju prijaznih obnovljivih virov energije in nove sodobne tehnologije v logistične procese lahko izboljšajo energetski management podjetja, hkrati pa se zmanjšajo negativni vplivi delovanja podjetja na okolje.