A SULPHUR HEXAFLUOROIDE GAS LEAKAGE DETECTION SYSTEM USING WIRELESS SENSOR NETWORKS - Šoštarić Damir; Horvat Goran; Nikolovski, Srete (Journal of Energy Technology, 2024)
Večina visoko napetostnih transformatorskih postaj trenutno uporablja plin žveplov heksaflourid (SF6) kot dielektrik, ki preprečuje preboje v odklopnikih. Odlične dielektrične lastnosti plina SF6 dovoljujejo visokonapetostni opremi, da je konstruirana le z 10-20% prostornine zračne izolacije. Zmanjšanje gostote plina SF6 v odklopnikih povzroča napake v zagotavljanju zahtevanih izolacijskih lastnostih naprave in lahko vodi k operativni neučinkovitosti ter ogroža varnost. SF6 ima veliko večji vpliv na globalno segrevanja (23900-krat večji od CO2), zato mora biti kakršnokoli puščanje nadzorovano. Najosnovnejši ukrep pred nenadzorovanimi emisijami plina SF6 v ozračje je konstantno spremljanje in zaznavanje puščanja plina v energetskih objektih. Metode detektiranja puščanja plina SF6 morajo biti izredno natančne, istočasno morajo imeti tudi sprejemljive stroške izvedbe. Članek predstavlja rešitev za nadzor količine plina SF6 z uporabo vozlišč v brezžičnem senzorskem omrežju. Ta vozlišča uporabljajo omrežje z mrežno topologijo za prenos podatkov do bazne postaje, ki je povezana z ostalimi postajami. Prav tako uporabljajo internetno povezavo s pomočjo vzpostavljene VPN povezave (virtualno privatno omrežje), ki omogoča dostop do skupnega omrežja preko varne neposredne povezave. Uporaba brezžičnih senzorskih sistemov bistveno zmanjša čas montaže in stroške materiala ter dela.