MOŽNOSTI ENERGETSKEGA IZKORIŠČANJA DEPONIJSKEGA PLINA IZ STARIH ODLAGALIŠČ KOMUNALNIH ODPADKOV V SLOVENIJI - Kortnik Jože (Journal of Energy Technology, 2024)
V Sloveniji se deponijski plin danes izkorišča na štirih lokacijah odlagališč nenevarnih odpadkov. V Sloveniji bi lahko izkoriščanje deponijskega plina v plinskih agregatih v Sloveniji potekalo kar na 17, namesto na samo 10 odlagališčih komunalnih odpadkov (danes poteka samo na 5 odlagališčih). To bi lahko Slovenija hitreje dosegla zahtevan cilj glede doseganja 21 % deleža pridobljene električne energije iz obnovljivih virov do leta 2020 (danes med 18 in 19 %). V praksi je uveljavljeno pravilo, da je postavitev objektov za energijsko izrabo deponijskega plina ekonomsko upravičena le na odlagališčih, ki sprejmejo več kot 60.000 t oz. m3 odpadkov letno. Kljub temu, da obstaja možnost ekonomske upravičenosti izrabe deponijskega plina tudi v primeru manjših odlagališč z 20.000 do 60.000 t/leto odloženih količin komunalnih odpadkov, je lahko investicija v primeru zahtevnejšega vzdrževanje manjšega plinskega agregata (143 kWe) in potrebne dodatne izgradnje sistema aktivnega odplinjevanja lahko na meji rentabilnosti. V članku je podana ocena in možnosti energetskega izkoriščanja deponijskega plina iz danes že zaprtega starega odlagališča nenevarnih odpadkov Leskovec in starega odlagališča nenevarnih odpadkov Bukovžlak s programskim paketom LandGEM.