ANALIZA POTENCIALA OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE V OBČINI PLJEVLJA V ČRNI GORI - Vuković Jelena; Virtič Peter (Journal of Energy Technology, 2024)
Obnovljivi viri energije vključujejo vse vire energije, ki jih zajemamo iz stalnih naravnih procesov, kot so veter, sončno sevanje, hidroenergija, biomasa, geotermalna energija. Oni so ne samo edini večni vir energij, ampak so za okolje tudi najmanj škodljivi. Projekt se nanaša na analizo potencialov obnovljivih virov energije v občini Pljevlja ki se nahaja v Črni Gori. Strateški načrt je pridobivanje in poraba čiste energije, ki bi imela pozitiven vpliv na okolje v celotni občini. Poleg tega bi uvedba novih tehnologij izkoriščanja energetskih potencialov v Pljevljih odprla možnost morebitnih novih delovnih mest, kar predstavlja tudi pozitiven vidik za prebivalce. Takšen način vodstva z obnovljivimi viri bi omogočil učinkovitejšo in bolj zdravo rabo električne energije v občini Pljevlja. Naloge sem se lotila tako, da sem predhodno zbrala podatke, ki sem jih pridobila na osnovi že znanih projektov in meritev, in vse skupaj združila v celoto. Poleg že znanih analiz trenutnega stanja izkoriščenosti obnovljivih virov energije v občini Pljevlja, so predstavljene tudi možnosti izkoriščanja le-teh v omenjeni občini, kakor tudi razlogi za ali proti izkoriščanju obnovljivih energijskih virov. Projekt podpira okolju prijazne tehnologije proizvodnje in porabe električne energije, pridobljene na podlagi naravnih virov, kar je v občini Pljevlja nujno potrebno, iz razloga ker so Pljevlja mesto ki je precej onesnaženo zaradi negativnega vpliva dosedanjega načina proizvodnje električne energije na tem področju.