GENERIČNI MODEL LOPATIC VETRNE TURBINE - Hren Gorazd; Predin Andrej; Žagar Ivan (Journal of Energy Technology, 2024)
Vetrna turbina je naprava, ki pridobiva energijo iz vetra in izkazano eden izmed najbolj uspešnih obnovljivih virov energije. Aktualna tehnologija proizvodnje vetrnih turbin omogoča nizko ceno in stroške vetrne energije, ki je konkurenčna znanim konvencionalnim virom energije, posebej na območjih s stalnim vetrom. Lopatica rotorja je ključni element v sistemu vetrne turbine.Večina komercialnih vetrnih turbin ima lopatice v obliki profila letalskega krila, za katere je ugotovljena večja učinkovitost pri nižjih hitrostih vetra. Numerična dinamika tekočin omogoča reševanje in analizo tokov tekočin z uporabo računalniških numeričnih metod. Da bi dosegli učinkovito obliko lopatic je mogoče geometrijske oblike lopatic kombinirati in analizirati. Pripravljanje geometrije lopatic za numerične analize je zamudno in natančno delo. Članek opisuje avtomatizacijo procesa priprave različnih variant vetrnih turbinskih lopatic primernih za numerične analize dinamike tekočin.