VPLIV LASTNOSTI NADZEMNEGA ŽIČNEGA OZEMLJILA NA KOEFICIENT ZNIŽANJA TOKA IN POSLEDIČNO NA SPREMEMBO POTENCIALA OZEMLJITVENEGA SISTEMA - Havranek Mario; Strinić Tomislav; Knežević Goran (Journal of Energy Technology, 2024)
V tem članku je predstavljen vpliv lastnosti nadzemnega žičnega ozemljila na spremembo potenciala ozemljitvenega sistema v razdelilni transformatorski postaji v primeru enofaznega kratkega stika z zemljo. Sprememba polmera nadzemnega žičnega ozemljila lahko povzroči spremembo napetosti dotika in napetosti koraka. Prav tako je predstavljen tudi izračun koeficienta znižanja toka, ki je odvisen od dolžine nadzemnega žičnega ozemljila. Predstavljene pa so tudi simulacije potenciala ozemljitvenega sistema, površinskega potenciala, napetosti dotika in napetosti koraka dotičnega primera obravnave, ob uporabi CYMGRD simulacijskega programskega orodja, zasnovanega na standardu IEEE 80-2000 (IEEE Navodila za varnost pri ozemljevanju izmeničnih razdelilnih postaj). Obravnavana razdelilna transformatorska postaja vključuje dva 110 kV dovodna daljnovoda z dvema 110 kV zbiralkama ter 35 kV in 10 kV zbiralkama. Pri tem je celotni ozemljitveni sistem razdelilne postaje sestavljen iz horizontalno položene prevodne ozemljitvene mreže, ki je medsebojno povezana z navpičnimi prevodnimi ozemljitvenimi palicami. Izvedene simulacije so pokazale spremembo opazovanih vrednosti potenciala pri določeni dolžini nadzemnega žičnega ozemljila. Z namenom določitve maksimalne vrednosti kratkostičnega toka, ki lahko steče v obravnavani razdelilni postaji in je potreben za izračun ozemljitvenega potenciala, je z uporabo simulacijskega programskega orodja DIgSILENT Power Factory izvedena simulacija enofaznega kratkega stika na 110 kV zbiralkah.