IZRABA TOPLOTE TESNILNE PARE TURBINE Z DINAMIČNIMI STIRLING MOTORJI - Strušnik Dušan; Marčič, Marčič; Avsec Jurij (Journal of Energy Technology, 2024)
V članku bomo predstavili možnosti izrabe toplote tesnilne pare parne kondenzacijske turbine z dinamičnim Stirling motorji. Z vgraditvijo dinamičnih Stirling motorjev v armaturo tesnilne pare turbine bomo izkoriščali toploto tesnilne pare in pridobivali električno energijo. Dinamika Stirling motorja se izraža z vgrajenim hranilnikom in regulacijo količine delovnega plina, ki poskrbi za ustrezno moč Stirling motorjev. Količina delovnega plina v motorju se uravnava glede na razpoložljivi toploto tesnilne pare turbine. S pomočjo opravljenih meritev količine in kvalitete tesnilne pare turbine, bomo izdelali model tlačnih razmer delovnega plina v Stirling motorju. Analizirali bomo odzivnost motorja pri različnih količinah in vrstah delovnih plinov.