PREGLED RAZISKAV V ZVEZI S PODZEMNIM UPLINJANJEM PREMOGA V SLOVENIJI - Berčič Gorazd (Journal of Energy Technology, 2024)
Prve ideje o komercialni predelavi lignita datirajo v leto 1948. Energetsko kemijski kombinat EKK je bil formalno ustanovljen leta 1961 in leta 1968 likvidiran, zato ker tehnologija pridelave plina ni bila konkurenčna ceni nafte in plina na svetovnem trgu. Leta 1962 je bila opravljena prva raziskava, ki posega na področje PUP. V letu 1980 so izdelali projekt aktivnosti za izvedbo prvega testa uplinjanja premoga v Sloveniji, ki naj bi ga izvedli leta 1984. V letih 1983-1987 so se izvajali prvi laboratorijski poskusi. Namen teh poskusov je bil določiti vpliv obratovalnih parametrov na potek nastajanja izgo- revalne votline, sestavo nastalega premogovega plina in njegovo kalorično vrednost. Po letu 2000 se je zanimanje za tehnologijo PUP zopet povečalo, raziskave je financiral PV izvajali pa so jih ERICo, KI, IREET, FNT in PV. Namen teh študij je bil predvsem informiranje s stanjem tehnike v svetu in geološka opredelitev potencialnih ležišč primernih za PUP. V letih 2010 do 2012 je PV izdelal študijo o energetski učinkovitosti obrata, ki bi baziral na plinu, pridobljenem pri podzemnem uplinjanju lignita. Leta 2011 je RCE pričel s projektom v okviru katerega naj bi prišlo tudi do prvega testnega uplinjanja premoga v naravi v letu 2014.