ZASNOVA PAMETNEGA OMREŽJA ZA UČINKOVITO UPRAVLJANJE ZGRADB - Rozman Robert; Godec Igor (Journal of Energy Technology, 2024)
Obstoječi načini avtomatiziranega upravljanja zgradb so v sodobnem trendu pametnih omrežij postavljeni pred pomembne izzive. Prenos podatkov na daljavo, njihova učinkovita obdelava in zmožnost hitrega prilagajanja spremembam so zaradi nepovezanosti in togosti obstoječih sistemov zelo težko uresničljivi. Kot učinkovito rešitev tovrstnih izzivov smo zasnovali novo generacijo pametnih mikrokrmilniških sistemov, ki prinašajo poleg opisanih še veliko novih, tudi še dokaj neraziskanih potencialov za nadaljnji razvoj. Bistvena prednost teh sistemov je povezljivost z oblačno storitvijo, ki že v tem trenutku omogoča bolj učinkovito upravljanje zgradb na daljavo in uporabniku ter okolju bolj prijazno rešitev. Z dodano zmožnostjo hitrega prilagajanja, ponujajo ti sistemi učinkovito rešitev tudi za nove, še nepredvidene izzive pametnih stavb v prihodnosti. V prvem delu predstavljamo osnovni gradnik upravljanja delovanja posamezne zgradbe in njenega povezovanja v koncept pametnih omrežij in mest mikrokrmilniški sistem DIALOG EQ, ki je namenjen učinkovitemu porazdeljenemu upravljanju pametnih zgradb tudi na daljavo. Opisujemo proces njegovega razvoja in njegove trenutne zmožnosti. Osnovno vodilo razvoja je bila prijaznost do uporabnika in okolja. V drugem delu pa se posvečamo razvojnim potencialom sistema, morebitnim izzivom prihodnosti ter nekaterim konceptom avtomatskega učenja iz podatkov, pridobljenih pri delovanju teh sistemov v posameznih zgradbah.