ODZIV ZADRŽEVALNEGA HRAMA NEK NA NESREČO S PUŠČANJEM PRIMARNEGA HLADILA V RAČUNALNIŠKEM PROGRAMU APROS 6 - Jazbinšek Jure; Štrubelj Luka; Bašić Ivica (Journal of Energy Technology, 2024)
Zadrževalni hram je zgradba, v kateri so komponente znotraj tlačne meje reaktorskega hladila, ki predstavljajo pregrado pred nenadzorovanim sproščanjem radioaktivnosti v okolje. V programu APROS je na podlagi razpoložljivih dokumentov in nodalizacije programa GOTHIC zmodeliran model zadrževalnega hrama jedrske elektrarne NEK. Podatki za izračune posameznih struktur so povzeti iz dokumenta USAR (posodobljenega varnostenga poročila) ‐ poglavje 6, ki opisuje pasivne toplotne strukture. Model zadrževalnega hrama, ki je sestavljen iz 10 (fizikalno dobro definiranih) povezanih prostorov, je primeren za simulacijo jedrskih nesreč. APROS model zadrževalnega hrama vsebuje tudi vmesni prostor, ki povezuje notranjost zadrževalnega hrama z zunanjim okoljem. Z modelom je bil preverjen odziv modela zadrževalnega hrama na prehodni pojav, ki nastane pri dvojnem giljotinskem zlomu vroče veje reaktorskega hladilnega sistema.