PRIHAJAJOČA IV. GENERACIJA SMR REAKTORJEV: EVALVACIJA IN MOŽNOST INTEGRACIJE V ZAPRTE JEDRSKE GORIVNE KROGE - Buršič Aleš; Žagar Tomaž (Journal of Energy Technology, 2024)
V preteklem desetletju se pojavljajo številni ekonomski, strateški, tehnični ter ostali razlogi, ki kažejo na določene prednosti Majhnih in srednjih reaktorjev (SMR), sicer prisotnih od pričetka uporabe jedrske energije za miroljubne namene. Četrta generacija jedrskih elektrarn med katere spadajo tudi SMR GEN IV je vključena v napredne zaprte gorivne kroge in omogoča velik napredek v trajnostnem razvoju ter proizvodnji energije. Najobetavnejši SMR koncepti stremijo k visoki temperaturi hladila na izstopu iz sredice ter visokem oplodnem razmerju ter predstavljajo velik napredek v zasnovi SMR GEN IV reaktorjev prihodnosti. Ta članek predstavlja sodoben pristop k procesu pregleda in evalvacije SMR GEN IV reaktorjev, ki so glede na današnje vedenje in informacije najugodnejši za zgodnjo implementacijo. V tem članku predstavljena evalvacija bazira na metodologiji vrednostne analize ekonomsko najzanimivejših tehnologij z najkrajšim časom do njihove komercialne uporabe. Vključevanje SMR GEN IV reaktorjev v sodobne zaprte gorivne cikle predstavlja velik potencial pri energetski tranziciji v nizkoogljično prihodnost. Masne bilance in tok materiala v izbranih gorivnih ciklih, primernih za implementacijo SMR reaktorjev, so bile določene s pomočjo NEA 1767 SMAFS modela ter v nadaljevanju s pomočjo webKORIGEN programskega paketa. Predstavljene prednosti SMR reaktorjev so zanimive tudi za države, ki razmišljajo prvič o uporabi jedrske energije, saj postaja energetska samozadostnost ter neodvisnost strateško zelo pomembna.