MEHANSKA ANALIZA ROTORJEV DVOSTRANSKEGA SINHRONSKEGA STROJA Z AKSIALNIM MAGNETNIM PRETOKOM - Pranjić Franjo; Virtič Peter (Journal of Energy Technology, 2024)
Članek predstavlja mehansko analizo rotorjev dvostranskega sinhronskega stroja s trajnimi magneti in aksialnim magnetnim pretokom. Analiziran je rotor prototipa stroja, ki ima dvojni zunanji rotor ter notranji stator. Rotor analiziranega stroja je izdelan iz dveh 11,6 mm debelih jeklenih diskov, kar predstavlja približno 50% skupne teže stroja. Trajni magneti na nasproti ležečih rotorskih diskih povzročajo pritezne sile med rotorskimi diski, ki se posledično upognejo. Na podlagi upogiba rotorskih diskov pa je določena nova debelina le‐teh.