BLAŽENJE PREHODNIH POJAVOV V SLOVENSKIH NOVIH IN OBNOVLJENIH HIDROELEKTRARNAH S KAPLANOVIMI TURBINAMI - Mazij Jernej; Bergant Anton (Journal of Energy Technology, 2024)
Slovenija ima dolgo zgodovino izrabe vodnih virov za proizvodnjo električne energije. Zaradi topografskih in ekoloških omejitev je gradnja hidroenergetskih objektov z visokimi pregradami omejena. V Sloveniji prevladujejo pretočne hidroelektrarne z vgrajenimi kaplanovimi turbinami.V tem prispevku so predstavljene strategije nadzora negativnih posledic prehodnih pojavov, vključno s problemi pri izračunih aksialnih hidravličnih sil. Praktični pristop je predstavljen na novih in prenovljenih hidroelektrarnah, ki se nahajajo na povodjih rek Save, Drave in Soče.