UČINKOVITE APLIKACIJE IN ARHITEKTURE MODERNIH DIGITALNIH SIGNALNIH PROCESORJEV - Hartmann Tolić Ivana; Rimac-Drlje Snježana; Hocenski Željko (Journal of Energy Technology, 2024)
Digitalni signalni procesorji se pojavljajo v različnih panogah znanosti in tehnologije. S pojavom problemov, ki zahtevajo procesiranje velikih količin podatkov v realnem času, je bilo potrebno razviti sistem, ki je sposoben izvajati operacije z večjo hitrostjo in nižjimi stroški. Najpogostejše aplikacije v realnem času so digitalizacija, matematično procesiranje avdio in video signala, temperature, napetosti ipd., ki se izvajajo z vzporednimi operacijami. Različni proizvajalci digitalnih signalnih procesorjev so razvili procesorje in ocenjevalne postopke, ki omogočajo razvijalcem hitro in učinkovito ustvarjanje edinstvenih aplikacij na področju telekomunikacij, vizualnih sistemov, biomedicine, meteorologije ipd. V članku je podrobno opisano osnovno delovanje in arhitektura modernih digitalnih signalnih procesorjev s poudarkom na najpogosteje uporabljenih aplikacijah. Predstavljen je praktični primer aplikacije digitalnega signalnega procesorja za numerično integracijo. Za potrditev učinkovitosti je podana primerjava z drugimi pogosto uporabljenimi tipi procesorjev.