ANALIZA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI V MOBILNI HIDRAVLIKI - Strmčnik Ervin; Konovšek, Damjan (Journal of Energy Technology, 2024)
Glavni namen raziskave je bil oceniti energetske in stroškovne prihranke, ki so posledica optimizacije v mobilni hidravliki. Gerotor je počasno vrteč hidravlični motor za premagovanje velikih momentov. Takšen hidravlični motor je redko opisan v literaturi, ampak pogosto uporabljen v praksi. V prispevku je raziskana možnost povečanja skupnega izkoristka takšnega hidravličnega motorja zaradi spreminjanja velikosti lukenj v ventilski plošči. Skupni izkoristek je merilo, kako učinkovita je pretvorba hidravlične energije v mehansko delo. V prispevku je predstavljeno delovanje hidravličnega motorja in postopek določitve skupnega izkoristka. Rezultati so pokazali, da velikost lukenj pomembno vpliva na skupni izkoristek. Pri velikosti lukenj Φ6.3 mm je bil skupni izkoristek kar 16.1% večji kot pri velikosti lukenj Φ5.5 mm. To je pomembo dejstvo, ki nas je spodbudilo, da smo opravili energetsko analizo in ocenili možne prihranke, ki bi jih lahko dosegli.