OZELENJEVANJE MEST KOT ORODJE ZA ZMANJŠEVANJE UČINKA TOPLOTNEGA OTOKA - Bubik, Anja; Kolar Lucija (Journal of Energy Technology, 2024)
Strehe kot zgornja plast mestnega okolja največ prispevajo k pregrevanju in ustvarjanju mesta kot toplotnega otoka. Le‐ta je znan kot eden najpomembnejših učinkov globalnega segrevanja. Obstaja več načinov blaženja učinkov toplotnega otoka, med katerimi je ozelenjevanje najbolj naraven, trajnostno usmerjen način ter hkrati ekonomsko sprejemljiv in družbeno zelo cenjen princip. Znano je, da vegetacija znatno izboljšuje mestno mikroklimo in neposredno zmanjšuje učinek urbanega toplotnega jedra. Na Visoki šoli za varstvo okolja smo v sodelovanju z inštitutom Complementarium – oba sta locirana v Sloveniji ‐ izvedli pilotni eksperiment, s katerim smo poskusili ovrednotiti ozelenjevanje, v našem primeru princip ravne zelene strehe, kot učinkovit in perspektiven pristop k zmanjševanju urbanega toplotnega otoka in njegovih učinkov. S temperaturnimi meritvami smo ugotovili, da lahko zelena površina znižuje tako temperaturo površine same (npr. strehe) kot tudi zraka v njeni bližnji okolici. Predstavili smo začetni pilotni primer, ki ga želimo v prihodnosti nadgraditi in tako pridobiti podatke, ki bodo naše rezultate in predpostavke potrdili. Hkrati pa smo izpostaviti podatke, ki kažejo, da je mesto Velenje glede na porast letnih povprečnih temperatur zelo primerno urbano okolje za vzpostavitev zelenih površin na zgornjih plasteh mestnega pokrova.