ENERGETSKI KAZALCI IN VSEBINE V CELOSTNEM VREDNOTENU OKOLJSKIH VPLIVOV PREHRAMBENIH OSKRBOVALNIH VERIG - Vidergar Petra; Kovačič Lukman Rebeka (Journal of Energy Technology, 2024)
Prehrambene oskrbovalne verige pomembno vplivajo na okolje, saj v procesih uporabljajo veliko količino fosilnih goriv in drugih neobnovljivih virov. Energija je neposredno in posredno potrebna v vseh korakih prehrambene oskrbovalne verige. Članek obravnava energetske kazalnike v celostni oceni življenjskega cikla prehrambenih oskrbovalnih verig, in sicer v šestinšestdesetih raziskovalnih člankih, zbranih iz podatkovne baze Web of Science. Poleg tega smo izvedli kvantitativno vsebinsko analizo, da bi ocenili trende raziskav in priložnosti v prihodnosti. Rezultati so pokazali, da je potreben celovit pogled, saj bi morali biti energetski kazalniki vključeni v fazo uporabe in ob koncu življenjske dobe, ne le v proizvodnih procesih. Vključitev kazalcev za izračun kategorij vpliva bi morala slediti metodologiji celovitega ocenjevanja življenjskega cikla. Trenutne raziskovalne teme povezujejo energetske vsebine s proizvodnimi procesi in posledično vplivi na okolje. Izboljšave so možne pri razširitvi raziskovalnih področij na obnovljive vire, celotni življenjski cikel in družbeno‐ekonomske vsebine.