POENOSTAVLJENA METODA ZA NAČRTOVANJE SINHRONSKIH STROJEV S TRAJNIMI MAGNETI IN AKSIALNIM MAGNETNIM PRETOKOM BREZ FEROMAGNETNEGA JEDRA STATORJA - Pranjić Franjo; Virtič Peter (Journal of Energy Technology, 2024)
Sinhronskih generatorji s trajnimi magneti in aksialnim magnetnim pretokom (SGTMAMP) se uporabljajo v mnogih aplikacijah kjer so zahtevane visoke vrednosti navora, kot npr. za generatorje vetrnih elektrarn. Obstaja veliko metodologij za načrtovanje teh strojev, ki so povezane z analitičnimi enačbami za preliminarno načrtovanje tega tipa strojev. Analitične metode ponujajo hiter predogled proizvodnje navora načrtovanega stroja z določeno stopnjo natančnosti. Numerične metode, in sicer metoda končnih elementov (MKE), so natančnejše od drugih metod in zahtevajo veliko časa za simulacije v postopku načrtovanja. V tem članku je predstavljena metoda za načrtovanje in analizo SGTMAMP z uporabo aproksimacijskega polinoma.