DIZAJNIRANJE IN ANALIZA TERMIČNEGA MODELIRANJA NOTRANJOSTI ELEKTRIČ-NEGA AVTOBUSA - Nițucă Costică; Chiriac, Gabriel; Nucă, Ilie; Cazac Vadim; Burduniuc Marcel (Journal of Energy Technology, 2023)
Sistem ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije (HVAC) predstavlja glavno dodatno obremenitev za vse vrste avtobusov. Ker gre za sistem z največjo porabo energije pri električnem avtobusu, mu moramo posvetiti posebno pozornost pri dizajniranju električnega avtobusa. Pri študiji prenosa toplote in optimizaciji v smislu udobja potnikov smo uporabili računalniško podprto dizajniranje (CAD). Postavitev notranjosti električnega avtobusa je zasnovana glede na glavne komponente vozila: prostor za potnike, prostor za voznika, okna, stene in sedeže. V oblikovanem modelu so uporabljeni materiali iste vrste kot v realnih avtobusih. Na podlagi teorije o prenosu toplote smo naredili model in simulacije prenosa toplote znotraj električnega avtobusa, nakar smo primerjali podatke iz simulacije s podatki iz meritev. Iz izvlečkov omenjene primerjave lahko zaključimo, da je termični model električnega avtobusa mogoče validirati in nadalje uporabiti za najrazličnejše termične simulacije.