MERITVE KARAKTERISTIK ELEKTROMOTORJA ZA POGON ELEKTRIČNEGA VOZILA - Srpčič, Klemen; Srpčič, Gregor (Journal of Energy Technology, 2023)
Cilj prispevka je predstaviti izvedbo in rezultate meritve obremenitvenega testa enosmernega brezkrtačnega motorja, ki je vgrajen v kolo solarnega vozila. V začetku prispevka je najprej predstavljeno teoretično ozadje zgradbe in delovanja enosmernega brezkrtačnega motorja. Prispevek zajema tehnične specifikacije solarnega vozila in vgrajenega električnega motorja. Meritve so bile opravljene s predstavljeno opremo na Inštitutu za energetiko, Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru. Zaradi posebne izvedbe merjenega motorja je bilo potrebno izdelati tudi posebno ohišje, ki je namenjeno priklopu motorja na merilno mesto. V zaključku je podana tudi analiza rezultatov meritev v primerjavi s podatki, ki so bili podani s strani proizvajalca motorja.