PRIMERJALNA ANALIZA SINHRONSKIH MOTORJEV - Sarac Vasilija; Stefanov Goce; Minovski Dragan (Journal of Energy Technology, 2023)
V članku je predstavljena primerjava parametrov, ustaljene in tranzientne karakteristike dveh različ- nih tipov sinhronih motorjev (SM) – motorja s površinsko nameščenimi trajnimi magneti ter motorja z vgrajenimi trajnimi magneti in kratkostično kletko. Primerjava temelji na pridobljenih rezultatih iz analitičnega, numeričnega in tranzientnega modela obeh motorjev pri enaki izhodni moči motorjev. Modeli za določitev tranzientnih karakteristik omogočajo primerjavo hitrosti obeh motorjev upoštevajoč, da je SM s trajnimi magneti in kratkostično kletko samozagonski motor, medtem ko se SM s površinsko nameščenimi trajnimi magneti vedno zažene s pomočjo PWM pretvornika. Rezultati prej omenjenih modelov motorjev naj bi bili v pomoč pri izbiri stroškovno najugodnejše rešitve s stališča tipa motorja za določeno aplikacijo.