OCENITEV KVALITETE ENOVARKOVNIH JEKLENIH KOTNIH ZVARNIH SPOJEV - Praunseis Zdravko; Stergar, Bojan; Brinovar Iztok (Journal of Energy Technology, 2023)
Bistvo članka je v analizi kvalitete enovarkovnih jeklenih kotnih zvarnih spojev. Preizkušanje zajema najbolj poškodovane dele zvarnih spojev, iz katerih so bili odvzeti vzorci za mikroskopske in makroskopske analize. Za določitev varivosti in oceno kvalitete osnovnih materialov in zvarnih spoje so bile v raziskavi enovarkovnih kotnih zvarov uporabljene standardne metode. Ugotovljen je bil vpliv različnih varilnih napak v enovarkovnem zvaru na nosilno trdnost celotnega kotnega zvarnega spoja.