ZAŠČITNI UKREPI PROTI POZEBI: REZULTATI ANKETE - Fike, Matej; Smrekar, Miha; Fekonja, Mateja (Journal of Energy Technology, 2023)
V Sloveniji je pogostost pozeb zelo velika, kar pridelovalcem povzroča veliko škode. Za zaščito proti pozebi poznamo različne pasivne in aktivne metode. Pasivne metode lahko izvajamo skozi vso leto, z njimi pa omogočimo lažje izvajanje aktivnih metod, ki jih uporabimo, ko nastopi obdobje pozeb. Cilj te raziskave je bil s pomočjo ankete oceniti, v kolikšni meri pridelovalci v Sloveniji izvajajo aktivne oziroma pasivne ukrepe za zaščito pred pozebo in če jih ne, zakaj ne. Anketa je vsebovala 24 vprašanj in je bila namenjena predvsem sadjarjem in vinogradnikom v Sloveniji. Rezultati ankete kažejo, da slovenski pridelovalci utrpijo škodo zaradi pozebe v povprečju vsako drugo leto, ta pa jim uniči 50 % pridelka. Kljub pogostim pozebam in veliki škodi, ki jo le‐te povzročijo, pa se pridelovalci za različne aktivne ukrepe ne odločajo, niti niso pripravljeni v njih investirati. Razlog za to je lahko v visokih investicijah, ki so potrebne za aktivne ukrepe, majhnosti kmetij v Sloveniji (povprečno 12 ha glede na odgovore ankete) ali pa v tem, da so kmetje o različnih ukrepih premalo informirani.