ANALIZA VPLIVA PARAMETROV PRI POLNJENJU IN PRAZNJENJU KONDENZATORJA Z UPORABO DIFERENCIALNIH ENAČB - Krašovic Matic; Virtič, Peter (Journal of Energy Technology, 2023)
V tem članku sta bili analizirani dve različni električni vezji. Prvo je bilo RC vezje, sestavljeno iz upora R, kondenzatorja C in enosmerne napetosti u. Drugo je bilo RLC vezje, ki je bilo podobno prejšnjemu vezju, le da je bila dodana tuljava L. Obe vezji sta bili pretvorjeni v matematični model v prostoru stanj in na podlagi tega so bili izrisani različni grafi za polnjenje in praznjenje kondenzatorja. Obe vezji sta opisani z diferencialnimi enačbami za električni tok skozi kondenzator in napetost na kondenzatorju. Na koncu so bile izbrane različne vrednosti parametrov R (upornosti), L (induktivnosti) in C (kapacitivnosti) in na podlagi tega so bili izrisani grafi za napetost na kondenzatorju. Namen je bil videti, kako različne vrednosti parametrov vplivajo na polnjenje in praznjenje kondenzatorja.