NAPOVED KAVITACIJSKE EROZIJE IN EROZIJE DELCEV V RADIALNO DIVERGENTNI TESTNI SEKCIJI - Kevorkijan, Luka; Lešnik Luka; Biluš, Ignacijo (Journal of Energy Technology, 2023)
3D nestacionaren, kavitirajoč tok z delci skozi radialno divergentno testno sekcijo je bil simuliran z modelom homogene zmesi in modelom diskretne faze (DPM) s komercialno RDT kodo ANSYS Fluent. Turbulenca je modelirana po pristopu RANS z Reboudovim popravkom turbulentne viskoznosti v modelu k-ω SST. Izvedeni sta bili napoved kavitacijske erozije z modelom Schenke-Melissaris-Terwisga (SMT) in napoved erozije zaradi delcev z modelom Det Norske Veritas (DNV). Prepoznani sta bili dve različni erozijski coni, ena za zgolj kavitacijsko erozijo in ena za erozijo zgolj zaradi delcev. Analiziran je bil pojav cone čiste erozije zaradi delcev dolvodno od cone kavitacijske erozije. Z opazovanjem tokovnic dolvodno od kavitacijskih struktur je bilo ugotovljeno, da se v toku oblikujejo vrtinci in preusmerjajo delce proti steni, kar povzroča na steni cono erozije zgolj zaradi delcev. Ugotovljeno je bilo, da delci, obravnavani v tej študiji, ne spreminjajo toka do te mere, da bi se območje kavitacijske erozije znatno spremenilo v primerjavi z rezultati brez trdnih delcev, o katerih poroča literatura.