UPORABA AKTIVNIH ELEMENTOV ZA ZAGOTAVLJANJE USTREZNIH NAPETOSTNIH PROFILOV IN PREPREČEVANJE PREOBREMENITEV V RADIALNIH DISTRIBUCIJSKIH OMREŽJIH - Vodenik, Marko; Pintarič Matej; Štumberger Gorazd (Journal of Energy Technology, 2023)
V članku je obravnavana problematika zagotavljanja ustreznih napetostnih profilov in preprečevanje preobremenitev elementov omrežja v distribucijskih omrežjih. Za zagotavljanje ustreznega napetostnega profila in preprečevanje preobremenitev v distribucijskih omrežjih so uporabljeni aktivni elementi omrežja in storitev prožnosti energije uporabnikov omrežja. Analize so izvedene z izračunom pretokov energije z uporabo metode Backward Forward Sweep za obravnavano nizkonapetostno distribucijsko omrežje, za katero so bili podani rezultati meritev. Izvedeni so bili izračuni preprečevanja preobremenitve transformatorja z baterijskim hranilnikom energije in storitvijo prožnosti uporabnikov omrežja. Izračuni zagotavljanja ustreznega napetostnega profila so bili izvedeni z vsemi naštetimi aktivnimi elementi omrežja in s kombinacijo različnih aktivnih elementov. Zagotavljanje ustreznega napetostnega profila je bilo dodatno izvedeno z zamenjavo obstoječih vodnikov z vodniki večjega preseka. V članku so podane tehnično sprejemljive rešitve z aktivnimi elementi omrežja in s storitvijo prožnosti energije, ki preprečijo preobremenitev elementov omrežja in zagotovijo ustrezen napetostni profil.