UPORABA DIFERENČNE EVOLUCIJE ZA DOLOČITEV NAJVEČJE PROIZVODNJE TER PORABE V DISTRIBUCIJSKEM OMREŽJU - Tratnik, Eva; Ribič Janez; Pintarič Matej; Rošer Miran; Štumberger Gorazd; Beković Miloš (Journal of Energy Technology, 2023)
Z vključevanjem obnovljivih virov energije v obstoječe distribucijsko omrežje vplivamo na karakteristi ke in lokalno stabilnost omrežja. Omrežje, ki je bilo zgrajeno s ciljem usmerjenega pretoka energije od velikih konvencionalnih virov, priklopljenih na prenosno omrežje preko distribucijskega omrežja do porabnikov, lahko spreminja usmerjenost pretoka energije. Sprejetje okoljskih zavez in direkti v spodbuja integracijo lokalnih razpršenih virov energije, ki lahko poslabša napetostne razmere v distribucijskem omrežju. V izogib čezmerni lokalni proizvodnji želijo operaterji distribucijskih omrežij omejiti priklapljanje novih proizvodnih enot, saj je treba upoštevati kakovostno oskrbo s spremljanjem parametrov omrežja, kot sta ustrezen napetostni profi l ter razmerje med delovno in jalovo močjo. Prevelika bremena pa zaradi množičnega prehoda ogrevanja in transporta na električno energijo prav tako prestavljajo težavo za kakovostno oskrbo z električno energijo. V članku je predstavljen algoritem za določitev največje velikosti proizvodnje enote in največjega bremena v vozlišču v distribucijskem omrežju. Prikazana je tudi uporaba tehnologije transformatorja s spremenljivo prestavo, ki prilagodi prestavo transformatorja tako, da zagotovi ustrezen napetostni profi l v omrežju. Celotna analiza je bila narejena na modelu realnega srednjenapetostnega omrežja, v katerega so že vključene sončne in hidroelektrarne. Model je bil verificiran tako, da smo izračunane vrednosti modela primerjali z dejanskimi meritvami. Cilj je določiti velikosti maksimalne proizvodnje enote in bremena z uporabo algoritma diferenčne evolucije, pri tem pa ohraniti napetostne razmere znotraj dopustnih meja. V članku so predstavljeni rezultati opravljene analize.