Brazda, brizga, breskvica, fička, finka, fufljica, šiška, roža, špranjica: razmišljanje o prevajanju drame Eve Ensler Vaginalni monologi - Zabukovec, Dušanka (Hieronymus, 2025)
Izraz skatologija ali koprologija prihaja iz grščine in pomeni preučevanje iztrebkov v povezavi s hrano, zdravjem in boleznimi (okatos pomeni gnoj, iztrebki), povezana pa je tudi s spolnim fetišizmom in s toaletnim humorjem. Odnos do te teme je lahko veseljaški ali pa izraža gnus do sebe in mizantropijo. Če znanstvene in slovarske definicije presadimo v vsakdanji besednjak, se znajdemo med žaljivkami, zmerljivkami in kletvicami. Pisatelji so se v preteklosti veliko ukvarjali z obscenim izrazoslovjem, tudi nič kaj čistunski niso bili. Predstavljam, kako sem se tega lotila, ko sem – morda v trenutku zmedenosti – sprejela naročilo, naj prevedem dramo Eve Ensler Vaginalni monologi.
Keywords: spolnost; ljubezen; posilstvo; vagina; opolnomočenje