Dileme pri prevajanju izrazov za temnopolte v ameriških in angleških literarnih delih - Trupej, Janko (Hieronymus, 2025)
Rasizem do temnopoltih predvsem v ZDA predstavlja perečo problematiko, zato je uporaba rasističnih izrazov v angleščini že dolgo sporna, posledično pa so sčasoma postala kontroverzna tudi nekatera književna dela, v katerih se takšni izrazi pogosto pojavljajo. Tudi določena poimenovanja, ki so bila v preteklosti nevtralna, so postopoma postala manj sprejemljiva. V pričujočem prispevku bomo z analizo primerov iz izbranih prevodov ugotavljali, kakšne strategije so prevajalke in prevajalci uporabljali pri prevajanju izrazov za temnopolte iz angleščine v slovenščino oziroma s kakšnimi dilemami so se pri tem soočali.
Keywords: književno prevajanje; izrazoslovje za temnopolte; rasizem; angleška književnost; ameriška književnost