Od Girl, Woman, Other do Dekle, ženska, druga_i: spolno nevtralni jezik in literarni prevod - Zakrajšek, Katja (Hieronymus, 2025)
Jezikovni izrazi spola, spolnih percepcij in identitet se spreminjajo z družbo. Najbolj sveže vprašanje v slovenščini kot visoko ospoljenem jeziku je spolno nevtralno izražanje in/ali izražanje nebinarnosti. Prevajalke_ci pa ne more-mo čakati na ustaljene in preizkušene rešitve, da bi se lotevali izvirnikov, ki vključujejo in tematizirajo to plast jezika, oziroma izvirnikov nebinarnih av-toric_ jev. Članek na podlagi trenutnega stanja v slovenščini (jezikovna praksa, priporočila zagovorniških organizacij, prve jezikoslovne obdelave) predstavlja proces prevodnega odločanja o jezikovni upodobitvi nebinarnega lika in nje-gove jezikovne prakse v romanu Bernardine Evaristo Dekle, ženska, druga_i.