Ocena relativne toplotne obremenitve Natura 2000 območja Kras pod različnimi scenariji podnebnih sprememb: Primer uporabe geografsko obtežene regresije - Davidovič, Danijel; Ivajnšič, Danijel (Revija za geografijo, 2024)
V raziskavi ocenjujemo relativno toplotno obremenitev Natura 2000 območja Kras v različnih scenarijih podnebnih sprememb z uporabo geografsko obtežene regresije (MGWR). Kras, apnenčasta planota v jugozahodni Sloveniji, je zaradi višjega povprečnega sončnega obsevanja bolj dovzeten za suše in požare. Oceno relativne toplotne obremenitve na proučevanem območju smo oblikovali na podlagi optičnih in termičnih satelitskih podob ter petih napovedi o potencialnem razvoju povprečne temperature zraka, pri čemer smo prostorsko ločljivost slednjih izboljšali z metodo MGWR. Rezultati kažejo značilno prostorsko-časovno variabilnost v LST, pri čemer je jugovzhodni del še posebej dovzeten za toplotno obremenitev. Projekcije kažejo splošno povečanje toplotne obremenitve zaradi podnebnih sprememb, z možnimi območji nižjih vrednosti zaradi gostejše vegetacije. Raziskava izpostavlja pomen prostorsko eksplicitnih analiz in prilagodljivih strategij za blaženje vplivov toplotnih obremenitev ekosistemov in prebivalstva.
Keywords: Daljinsko zaznavanje; IPCC; MGWR; NDVI; podnebne spremembe; prostorsko modeliranje; temperatura površja