Urbana hierarhija in prostorska interakcija v regionalnem urbanem sistemu v Dobrogei, Romunija - Matei, Gheorghe (Revija za geografijo, 2024)
Regija ima določeno območje znotraj katerega obstaja določeno število mest, ki se razlikujejo po številu prebivalcev, ki se nahajajo na različnih razdaljah drug od drugega in tvorijo mestni sistem, ki temelji na številnih odnosih med njimi. Ta študija raziskuje hierarhijo 16 mest, ki sestavljajo regionalni urbani sistem Dobrogeje, in prostorsko interakcijo med njimi. Za dosego teh ciljev je bilo uporabljenih več modelov, na primer Zipf, Beckman in Reilly-Converse ter indeks Jefferson. Rezultati študije kažejo na urbani primat (hipertofijo) največjega mesta na ozemlju, ki se nahaja med Donavo in Črnim morjem, Constanța, pa tudi makrocefalijo njegovega regionalnega mestnega sistema. Zipfov zakon kaže na nedoslednost, neravnovesje mestnega sistema in deli njegova mesta na bogata mesta in mesta s primanjkljajem. Enake značilnosti mestnega sistema potrjuje Beckmanov zakon. Z uporabo zakona Reilly-Converse je bilo razmejeno vplivno območje mesta Constanța, ki ima v lasti približno 38% celotnega območja regije Dobrogea.
Keywords: Constanța; hipertofija; neravnovesje; makrocefalija; prostorska interakcija; urbana hierarhija; urbani sistem; območje vpliva