Ocena kakovosti storitev turističnih kmetij - Pažek , Karmen; Rozman , Črtomir (Revija za geografijo, 2010)
Kmečki turizem ima drugačno strukturo kot kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo; kmečki turizem se širi, je delovno intenziven, ustvarja pritok denarja in ohranja storitveno bazo v regiji. Kmečki turizem je ena najpomembnejših dopolnilnih dejavnosti in ustvarja znaten sekundarni dohodek. V prispevku je predstavljena razvita metodologija, ki bo omogočila razvrščanje turističnih kmetij na podlagi kakovosti njihovih storitev. To je mogoče doseči z uporabo ekspertnega sistema, ki temelji na metodi odločanja DEXi. Z uporabo DEXi je bil razvit večkriterijski odločitveni model za ocenjevanje kakovosti storitev turističnih kmetij. Model je bil uporabljen v praksi na 7 počitniških kmetijah. Podatki iz vprašalnikov, ki so jih izpolnili gostje in gostitelji na kmetijah, so bili uporabljeni kot vhodni podatki v večatributnem modelu in kot poljubna ocena za kmetijo. Rezultati modela so prikazani kot ocene za posamezne kmetije. Od sedmih izbranih kmetij so štiri dosegle najboljšo možno oceno. Dve kmetiji sta dosegli srednjo oceno. Za zadnjo turistično kmetijo, kjer je bil prisoten primanjkljaj podatkov, je model pokazal dve končni možni oceni (zelo dobro ali dobro in slabo - odvisno od vrednosti manjkajočih atributov).
Keywords: turistične kmetije; večkriterijska analiza; metodologija DEXi; razvrščanje