Turizem in avtentičnost v čeških vaseh romunskega Banata - Hoření, Karina; Krylová, Radoslava; Ulčák, Zbyněk; Klvač , Pavel (Revija za geografijo, 2010)
V dvajsetih letih 19. stoletja se je več tisoč Čehov preselilo v Karpate ob reki Donavi. Ustanovili so šest vasi. Stroga etnična endogamija je pomagala ohraniti njihovo kulturno razlikovanje. Danes te vasi obiskujejo turisti iz Češke republike. Obisk je motiviran z iskanjem "tradicionalne" podeželske pokrajine in načina življenja. Članek analizira načine, kako turisti dojemajo podeželsko pokrajino in življenjski slog, kako se njihove predstave razlikujejo in kako vplivajo na njihovo vedenje. Predpostavlja se, da obstaja občutek za tradicionalni, predmoderni svet. Ta sentiment se uporablja za spodbujanje turizma. Zato "harmonična kulturna pokrajina" nima le ekološke in kulturne vrednosti, temveč njena podoba postane blago v turistični industriji.
Keywords: turizem; avtentičnost; Banat; mit; krajinski značaj