Živinorejska revolucija in njen vpliv na trajnost marginalnih in malih kmetov v Indiji: študija primera - Khan, Nizamuddin; Iqubal, Asif (Revija za geografijo, 2010)
Živinoreja je pomemben segment indijskega kmetijstva. Njegov delež prispevka k bruto kmetijskim proizvodom se je povečal po uvedbi globalizacije kmetijske trgovine. Revolucija v živinoreji se ni zgodila le v Indiji, temveč v vseh tropskih državah v razvoju zaradi nedavno povečanega povpraševanja po proizvodih živalskega izvora na nacionalnih in mednarodnih trgih. Za to študijo smo izbrali Aligarh, mikrogeografsko enoto na ravnini zgornje Gange v Utar Pradešu. Za zbiranje podatkov je bilo anketiranih 600 gospodinjstev iz 12 vasi na tem območju. Študija je pokazala, da se je v regiji v obdobju 1993-1994 do 2003-2004 povečala živinoreja z izbranimi vrstami. Pri bivolih in kozah je prišlo do pozitivnih sprememb zaradi povečanja povpraševanja po mleku in mesu zaradi vse večjega števila mestnih potrošnikov, liberalizacije kmetijskega poslovanja in spreminjanja prehranjevalnih navad v zadnjih desetletjih. Število govedi se je zmanjšalo zaradi mehanizacije kmetijstva in prepovedi zakola krav v državi. Dve tretjini živinorejcev, delavcev in upravičencev sta revni kmetje z manj kot 3 ha zemljišč. Večina jih uporablja integriran sistem kmetovanja z živinorejo in poljedelstvom, ki je zelo koristen, ne pa izključno živinoreja. Živinoreja je na preučevanem območju okrožja Aligarh ekonomsko upravičen, družbeno sprejemljiv in okoljsko trajnosten sistem kmetovanja.
Keywords: trajnostno; ekonomska upravičenost; živinorejska revolucija