Boj za preživetje - vprašanja načrtovanja in razvoja v dveh evropskih podeželskih obmejnih sredogorskih regijah - Sancho Reinoso, Alexis (Revija za geografijo, 2010)
Glavni cilj tega članka (članek je vključen v okviru raziskovalnega projekta, ki ga financira špansko ministrstvo za znanost in tehnologijo - koda: SEJ-2006-15331-C02-02) je poglobiti naše razumevanje dveh gorskih podeželskih območij v dveh različnih geografskih okoljih: v španskih Pirenejih in avstrijskih Alpah. Posebej me zanima preučitev praks upravljanja, ki so bile sprejete kot del javnih politik, ki se izvajajo v dveh sredogorskih regijah - območjih, ki nimajo enakih možnosti za razvoj kot visokogorska okolja. Ti kraji se soočajo s strukturnimi težavami, ki so posledica nizke stopnje konkurenčnosti kmetijstva in dejavnikov, ki negativno vplivajo na rabo zemljišč (ti pa pogojujejo prakse upravljanja krajine). Na koncu razmišljam o razlikah med obema regijama in njunih prihodnjih možnostih.
Keywords: obrobna srednjegorska podeželska območja; prostorsko načrtovanje in gorska politika; Španija; Avstrija; Pireneji; Alpe