Pristop LEADER - nova razvojna priložnost za podeželje v Sloveniji - Cunder, Tomaž; Bedrač, Matej (Revija za geografijo, 2010)
Celostni programi razvoja podeželja, ki se pripravljajo z aktivnim vključevanjem lokalnih prebivalcev, imajo v Sloveniji dolgo tradicijo. V obdobju 1991-2006 je Slovenija uvedla "Programe celostnega razvoja podeželja in obnove vasi" in "Razvojne programe za podeželje", ki so bili precej podobni pobudi LEADER v Evropski uniji. Od programskega obdobja 2007-2013 je bil pristop LEADER vključen v splošno politiko razvoja podeželja EU. To pomeni, da je LEADER vključen v nacionalne in regionalne programe razvoja podeželja, ki jih podpira EU, poleg številnih drugih osi razvoja podeželja. Glavni poudarek v tem dokumentu je namenjen izvajanju pristopa LEADER in ustanovitvi lokalnih akcijskih skupin v programskem obdobju 2007-2013. Dokument je sestavljen iz treh delov. V prvem delu so predstavljene splošne značilnosti pristopa LEADER in ukrepi, ki se izvajajo v okviru Programa razvoja podeželja 2007-2013. V drugem delu je opisana analiza 33 lokalnih akcijskih skupin. Glavni poudarek je na prostorsko-demografskih značilnostih, strukturi partnerstva in organizaciji organa odločanja. Dokument se zaključi z analizo 33 lokalnih razvojnih strategij. Analizirali smo, v kolikšni meri strateški cilji in prednostne naloge strategij lokalnega razvoja sledijo gospodarski, socialni in prostorsko-okoljski komponenti trajnostnega razvoja.
Keywords: razvoj podeželja; kmetijska politika; pristop LEADER; lokalne akcijske skupine; struktura prebivalstva; struktura partnerstva; strategija lokalnega razvoja