Pomen dopolnjevanja za teritorialno kohezijo in trajnost podeželskih območij: primer Cambresa, vinorodnega območja Douro, in gorskega območja Magueije - Pina, Helena (Revija za geografijo, 2010)
Čeprav podeželje kaže več zaskrbljujočih trendov, kot sta demografski upad in stagnacija/poslabšanje gospodarskega okvira, obstajajo številne možnosti, ki jih je treba nujno oživiti. Poleg tega prevladuje heterogenost, kar postane zelo jasno, če primerjamo ozemeljski položaj Cambresa, župnije v občini Lamego, ki je del vinogradniškega območja Douro in območja, ki ga je UNESCO uvrstil na seznam svetovne dediščine, z drugo župnijo v goratem svetu, Magueijo, prav tako v občini Lamego, katere endogeni potencial je popolnoma zanemarjen.Zato je njen razvoj in skladnost z enim od glavnih strateških vektorjev regije, tj. ozemeljsko kohezijo, ogrožen zaradi številnih izzivov.
Keywords: teritorialna kohezija; večnamenskost; TRA; dopolnjevanje