Agroekologija v Sloveniji - Vovk Korže, Ana (Revija za geografijo, 2016)
Članek predstavlja agroekologijo (AE) kot trajnostni pristop v Sloveniji. AE obravnava vsebine, kot so ekologija v kmetijstvu, ekološko kmetovanje, trajnostno kmetijstvo, zeleno kmetijstvo, permakultura, ekoremediacije, integrirano kmetovanje in naravno kmetijstvo. Po uradni definiciji izraz AE pomeni uporabo tradicionalnih praks, ki so skladne z značilnostmi lokalnega okolja in se ne omejujejo le na pridelavo hrane, temveč tudi na predelavo hrane (recepti), izdelke iz naravnih materialov, zlasti lesa, kamna in gradbeništva, ter na načine trajnostnega odnosa do narave (shranjevanje vode, odnos do rabe vode, odnos do tal, plitvo oranje, odnos do živali, rastlin). Odkrili smo pojem AE in njegovo uporabo v Sloveniji. V Sloveniji je pojem omejen na razumevanje pomena ekologije v kmetijstvu. Predstavniki slovenskih institucij Kmetijsko gozdarske zbornice, ki imajo podoben projekt na temo AE, namenjen kmetijskim svetovalcem, ki so opisali različne oblike AE. V projektu Agroekologija na Filozofski fakulteti razvijamo izobraževalne module za poučevanje AE v praksi.
Keywords: agroekologija; kmetijstvo; ekoremediacije; organsko kmetovanje; permakultura