Sprememba statusa notranje razseljenih Bošnjakov občine Srebrenica v kantonu Tuzla v obdobju 2005-2015 - Suljić, Alija; Kadušić, Alma; Mešanović, Dževad; Smajić, Sabahudin (Revija za geografijo, 2016)
Vojna v obdobju 1992-1995 je povzročila množične prisilne migracije prebivalstva v Bosni in Hercegovini in v tem obdobju je približno 1,2 milijona ljudi pobegnilo izven meja Bosne in Hercegovine, približno milijon pa jih je bilo razseljenih znotraj države. Po Daytonskem mirovnem sporazumu se je v Bosni in Hercegovini začel proces vračanja beguncev in razseljenih oseb. Vendar se tudi po več kot 20 letih od podpisa sporazuma precejšnje število beguncev in razseljenih oseb še ni vrnilo v kraje, kjer so živeli pred vojno. V tem prispevku je raziskano število in sprememba statusa notranje razseljenih Bošnjakov iz občine Srebrenica v obdobju 2005-2015, tistih, ki so prebivali v kantonu Tuzla v Federaciji Bosne in Hercegovine. Po podatkih Zveznega ministrstva za begunce in razseljene osebe v kantonu Tuzla je imelo leta 2005 status notranje razseljenih oseb 2016 gospodinjstev s skupno 5549 člani, do leta 2015 pa je ta status ohranilo 1099 gospodinjstev s skupno 2867 člani. Namen tega prispevka je opozoriti na nekatere pomembnejše dejavnike, ki so privedli do zmanjšanja števila Bošnjakov z območja občine Srebrenica, ki so imeli status notranje razseljenih oseb v kantonu Tuzla.
Keywords: Bošnjaki; Srebreničani; notranje razseljene osebe; status; Tuzlanski kanton; občina Srebrenica; občine Tuzlanskega kantona